Sunday, November 1, 2009

purple I


purple I, originally uploaded by saadsuhairi.

5 comments:

 1. Salam kembali,

  Bersambung dari komen terdahulu...

  Saya baru juga menceburi hobby photography ini, tanpa mempelajari asas sebenarnya. Kecil dahulu adalah masuk kelab fografi di sekolah. Namun, kami hanya setakat belajar membasuh filem 'black and white' dan sedikit sahaja tang pergambaran. Kini, apabila minta itu timbul semula, apa yang dipelajari dahulu tiada kaitan langsung.

  Setakat ini, saya lebih banyak mengambil gambar bunga bunga dan baru memberanikan diri mengambil gambar scenery, dan juga subjek 'human'. Masalah paling ketara pada saya merupaka contrast yang sentiasa tidak menepati. Nantilah, bila saya 'kurang malu', akan saya berikan url saya. Apapun, harap saudara Suhairi dapat teruskan 'mengupdate' blog ini, dan sudi menerima kunjungan saya.

  Shahrir

  ReplyDelete
 2. Salam saudara Shahrir...!
  sebelumnya bercerita pasal gambar ni, suka saya nak nyatakan pandangan personel berkenaan photography :"gambar cantik adalah pada mata yang melihat." Sangat subjektif.. jadinya, gambar yg cantik pada mata saya mungkin buruk pada orang lain dan sebaliknya..
  Suka juga saya nak berkongsi kata-kata dari seorang kenalan professor di Canada mengenai gambar :"People who totally love their own work are the same people who like kissing mirrors."
  Rumusannya, tiada apa yg perlu saudara shahrir malukan tentang gambar sendiri. Kita sampai bilapun tak akan berpuashati dengan hasil kita sendiri.
  Terang saya nyatakan semua gambar-gambar saya ni masih banyak kekurangan dan lebih banyak kebetulan daripada skill.. :)

  ReplyDelete
 3. Saya harus menyatakan pernah ke kelinik forografi anjuran Fotokem dan Encik Abas Saad, saorang juru foto yang handal. Namun, hingga kini belum dapat mengaplikasikan sepenuhnya. Mungkin perlu bantuan sahabat sahabat sehaluan.

  Jemput, ke blog saya http://otak-cakapaje.blogspot.com. Namun, harus saya akui bahawa banyak gambar telah kini di'touch-up', atas nasihat seorang kawan. Juga, di atas nasihat seorang yang lain yang menyatakan gambar gambar saya boleh dijual (walaupun perlu 'touch-up', maka saya turuti. Ini, tidak memuaskan diri kerana ingin mempamer dan menjual hasil yang asli.

  ReplyDelete
 4. ps.

  Cakapaje tu merupakan saya, Shahrir :)

  ReplyDelete
 5. kerdilnya gambar-gambar saya jika digandingkan dengan gambar abg.shahrir.. :)

  ReplyDelete